Distrikt mira


Unutar programskog luka Tvrđava mira, 16. jula u Kreativni distrikt stižu vrhunski umetnici: pijanisti Vasil Hadžimanov, Matija Dedić i Bojan Zulfikarpašić, kao i filharmonijski orkestar „Za nove mostove”, koji će publici prirediti ćak dva koncerta:

20.22 sati / Koncert filharmonijskog orkestra „Za nove mostove” 

Izvedbom „Uvertire za mir” – kompozicije komponovane specijalno za ovu priliku – zajedno sa filharmonijom „Za nove mostove” i muzičarima iz Austrije, Mađarske, Italije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, koji će tu kompoziciju izvesti, obeležićemo Karlovački mir i izraziti nadu u mir novog milenijuma, buduće Evrope, izrazićemo nadu u čovečanstvo solidarnosti. Poruka mira je utoliko sugestivnija što je međunarodni filharmonijski orkestar „Za nove mostove” sačinjen od studenata muzičkih akademija iz Trsta, Graca, Budimpešte, Sarajeva i Zagreba, u organizaciji Akademije umetnosti u Novom Sadu. Ova jedinstvena međunarodna filharmonija će nam potom predstaviti „novi svet”, izvođenjem Dvoržakove „Simfonije br. 9” u e-molu.

Prvi nastup orkestra predvodiće profesori sa novosadske Akademije, Andrej Bursać i Zoran Krajišnik.

Solistkinja: pijanistkinja Jasminka Stančul; Dirigent: Andrej Bursać

22.20 sati / Klavirsko trojstvo: Vasil Hadžimanov – Bojan Zulfikarpašić – Matija Dedić 

Nakon koncerta toga, u 22.20 sati očekuje nas drugi nastup, u organizaciji Muzičke omladine Novog Sada. Koncertom će se predstaviti vrhunski umetnici – pijanisti Vasil Hadžimanov, Matija Dedić i Bojan Zulfikarpašić, proslavljeni muzičari sa briljantnim karijerama, brojnim autorskim albumima i nagradama, kao i saradnjama sa najvećim imenima džez i moderne muzike, koji su postavili standarde mešanja modernog džez jezika sa balkanskim muzičkim nasleđem.

Kroz muziku koja spaja nespojivo, ne poznaje granice, raduje se različitostima i prihvata ih kao mogućnost za uzajamni rast, ova trojica muzičara promovisaće vrednosti interkulturalnog dijaloga, zajedništva, razumevanja i pomirenja. Sigurni u svoje korene ovi umetnici ne ostaju zatvoreni u istim, već su naprotiv slobodniji i tolerantniji prema melodijama i muzici tuđeg porekla, fleksibilniji u spajanju tradicionalnog i savremenog. Moto njihove muzike bio bi „jedinstvo u različitosti”, ono što je moto i naše vojvođanske regije i Novog Sada, kao raskrsnice poznate po etničkoj šarolikosti.

Ulaz je slobodan.