Izložba „Crni Oblak“ umetnika Slavomira Kovačkog u Omladinskoj kulturnoj stanici OPENS


Pred zrenjaninskim slikarom Slavomirom Kovačkim je sedma samostalna izložba. Domaćin je Omladinska kulturna stanica OPENS, datum otvaranja je nedelja 30. juni 2024. Naziv izložbe je „Crni Oblak“. Iskoristili smo priliku da kratko popričamo sa autorom.

Ovo je Vaše drugo predstavljanje pred Novosađanima posle prošlogodišnje izložbe pod nazivom „Moj svet“. Kako je nastao projekat „Crni Oblak“?

Tako je, i jako mi je drago što sam ponovo ovde. Projekat je nastao, kao što sam već ranije rekao, jednim delom zahvaljujući bendu “Šank” i njihovim tekstovima, gde sam ja našao paralelu sa ličnim emotivnim delom života.

Da li  “Crni Oblak” predstavlja potpuno novu umetničku celinu ili se nastavlja na prethodne radove?

Postoji zapravo slika koja se uklapa u tematiku “Crnog oblaka”, a provukla se već kroz dve prethodne izložbe, “Uspomene” i “Šta ga čeka sa one strane mosta”, posvećena je nekome meni jako bliskom i ima neku svoju težinu. Ali mimo toga, u pitanju je totalno novi koncept i emocija.

Šta su bile inspiracije prethodnih izložbi:  “Izložba broj jedan“, “Impresija sunca“, „Apstraktne vizije”, „Što ga čeka s druge strane mosta“ i „Sećanja“?

“Izložba broj jedan” je bila glavni pokretač svega, zato i nosi taj naziv. Uz nju sam se prvi put predstavio u svom rodnom gradu kao umetnik, još uvek sam bio srednjoškolac.

Za svaki projekat koji radim mora postojati neki “pokretač”, nije kao da se desi preko noći “odlučio sam da napravim izložbu”, treba vremena za takve stvari. Ranije izložbe nisu ciljane, nisu smišljene da budu takve, jednostavno su se desile. Nekim stvarima iz moje okoline kojima sam lično prisustvovao ili ih video. Smatram da su zapravo ideja i emocija glavni pokretači kreativnog stvaralaštva.

U Vašoj umetničkoj poetici dominiraju dva pravca, apstrakcija i simbolizam. Koje njihove odlike dominiraju Vašim slikarstvom?  

Tako je, nekako sam se pronašao u ta dva pravca smatrajući da kroz njih mogu najbolje da se izrazim. Simbolizam omogućava umetničko oblikovanje sveta u skladu sa estetskim idealima.

A što se same apstrakcije tiče, ona ne prikazuje vidljivu stvarnost prirode, nego su joj jedini sadržaji likovni elementi linija, ravan, oblik, boja ili masa. Odlučio sam da kombinujem dva pravca stvarajući nove stvarnosti.

Slikarstvo  Vas okupira od detinjstva, kada ste u devetoj godini života počeli da da se bavite ovom umetnošću. U međuvremenu ste studirali na Likovnoj akademiji u Firenci. Koliko su studije uticale na Vaš autorski rukopis?

Firenca, bilo je to ostvarenje sna. Slobodno mogu da kažem da sam se poistovetio sa velikanima umetnosti. Sigurno je ostavilo utisak na autorski rad što se tiče slikarstva, ali vreme provedeno tamo više je uticalo na mene kao ličnost.

 

Nada Zorić