Kulturna stanica OPENS dobar primer savremene arhitekture u Vojvodini


Kulturna stanica OPENS predstavljena je kao dobar primer savremene arhitekture u Vojvodini na gostujućoj izložbi u Ljubljani, koja je deo velike tradicionalne bijenalne izložbe Društva arhitekata Ljubljane pod nazivom „Arhitektura inventura 2018 – 2020“.

Kulturna stanica OPENS našla se među sedam istaknutih arhitektonskih primera iz Vojvodine, realizovanih u poslednje dve godine, a izbor je, na poziv Društva arhitekata Ljubljane, načinio slovenačko-srpski arhitekta i selektor, Andrej Strehovec, član upravnog odbora Društva arhitekata Novog Sada (DaNS).

Kulturna stanica OPENS deo je mreže od, za sada, osam kulturnih stanica širom Novog Sada i njegove okoline, jedinstvenog modela kulture u ovom delu Evrope, nastalog u okviru projekta „Novi Sad 2022 – Evropska prestonica kulture“.

[URIS id=821]

Ta kulturna stanica nalazi se u okviru budućeg Kreativnog distrikta na prostoru Velikog Limana, koji će biti centar savremenog stvaralaštva u Novom Sadu, u kojem je publika prvi put, od kako su počeli radovi, imala prilike da oseti atmosferu kulturnih događaja u okviru prošlogodišnjeg „Kaleidoskopa kulture“, dok je unutrašnjnost pojedinih objekata, pa tako i KS OPENS, bila predstavljena u okviru prvog onlajn Dočeka.

Sama Kulturna stanica OPENS je i pored toga već bila korišćena za pojedine događaje i konferencije, a u budućnosti ona će biti ključni prostor za omladinske organizacije i njihove aktivnosti.

Na izložbi u Ljubljani, pored KS OPENS, kao dobri primeri savremene arhitekture u Vojvodini našli su se i nova zgrada Radio-televizije Vojvodine, Naučno-tehnološki park Univerziteta u Novom Sadu, House VU, Kreativni centar PROSTOR, Bolmanska – višeporodična stambena zgrada, Stambena i poslovna zgrada F57, DaNS magazin. Izložba traje do 11. aprila.

Foto: NS EPK, Vlada Veličković