Културна станица ОПЕНС добар пример савремене архитектуре у Војводини


Културна станица ОПЕНС представљена је као добар пример савремене архитектуре у Војводини на гостујућој изложби у Љубљани, која је део велике традиционалне бијеналне изложбе Друштва архитеката Љубљане под називом „Архитектура инвентура 2018 – 2020“.

Културна станица ОПЕНС нашла се међу седам истакнутих архитектонских примера из Војводине, реализованих у последње две године, а избор је, на позив Друштва архитеката Љубљане, начинио словеначко-српски архитекта и селектор, Андреј Стреховец, члан управног одбора Друштва архитеката Новог Сада (ДаНС).

Културна станица ОПЕНС део је мреже од, за сада, осам културних станица широм Новог Сада и његове околине, јединственог модела културе у овом делу Европе, насталог у оквиру пројекта „Нови Сад 2022 – Европска престоница културе“.

[URIS id=821]

Та културна станица налази се у оквиру будућег Креативног дистрикта на простору Великог Лимана, који ће бити центар савременог стваралаштва у Новом Саду, у којем је публика први пут, од како су почели радови, имала прилике да осети атмосферу културних догађаја у оквиру прошлогодишњег „Калеидоскопа културе“, док је унутрашњност појединих објеката, па тако и КС ОПЕНС, била представљена у оквиру првог онлајн Дочека.

Сама Културна станица ОПЕНС је и поред тога већ била коришћена за поједине догађаје и конференције, а у будућности она ће бити кључни простор за омладинске организације и њихове активности.

На изложби у Љубљани, поред КС ОПЕНС, као добри примери савремене архитектуре у Војводини нашли су се и нова зграда Радио-телевизије Војводине, Научно-технолошки парк Универзитета у Новом Саду, House VU, Креативни центар ПРОСТОР, Болманска – вишепородична стамбена зграда, Стамбена и пословна зграда Ф57, ДаНС магазин. Изложба траје до 11. априла.

 

Фото: НС ЕПК, Влада Величковић