Panel-diskusija u KS Liman: Kakav vazduh udišemo


O sve intenzivnijim ekološkim problemima, zagađenju vazduha i tome koje mere je potrebno preuzeti da bi se kvalitet vazduha poboljšao, govorilo se na panel-diskusiji „Kakav vazduh udišemo“, održanoj u Kulturnoj stanici Liman 3. novembra .

Na ovu temu razgovarali su Dragan Đurica, pomoćnik pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine, prof. dr Sanja Bijelović, načelnica Centra za higijenu i humanu ekologiju Instituta za javno zdravlje Vojvodine, mr Dragica Branković, v. d. načelnica Gradske uprave za zaštitu životne sredine i Dejan Lekić, član stručnog saveta Nacionalne ekološke asocijacije.

Oni su istakli da zagađenje vazduha doprinosi raznim oboljenjima, te da je neophodno pratiti indeks kvaliteta vazduha, a posebno posvetiti pažnju saobraćaju, koji izaziva izuzetno povišene vrednosti takozvanih suspendovanih čestica i teških metala.

Ovim projektom ukazano je na stepen ugroženosti vazduha i efekte koji doprinose tome da se situacija pogoršava, a koji su sve prisutniji i očigledniji. Iako je Novi Sad prošle godine prešao iz treće u prvu kategoriju, kada je reč o kvalitetu vazduha, i dalje postoje brojni problemi, ali koji se mogu prevazići uz adekvatne mere.

Foto: Marko Pudić