Панел-дискусија у КС Лиман: Какав ваздух удишемо


О све интензивнијим еколошким проблемима, загађењу ваздуха и томе које мере је потребно преузети да би се квалитет ваздуха побољшао, говорило се на панел-дискусији „Какав ваздух удишемо“, одржаној у Културној станици Лиман 3. новембра .

На ову тему разговарали су Драган Ђурица, помоћник покрајинског секретаријата за урбанизам и заштиту животне средине, проф. др Сања Бијеловић, начелница Центра за хигијену и хуману екологију Института за јавно здравље Војводине, мр Драгица Бранковић, в. д. начелница Градске управе за заштиту животне средине и Дејан Лекић, члан стручног савета Националне еколошке асоцијације.

Они су истакли да загађење ваздуха доприноси разним обољењима, те да је неопходно пратити индекс квалитета ваздуха, а посебно посветити пажњу саобраћају, који изазива изузетно повишене вредности такозваних суспендованих честица и тешких метала.

Овим пројектом указано је на степен угрожености ваздуха и ефекте који доприносе томе да се ситуација погоршава, а који су све присутнији и очигледнији. Иако је Нови Сад прошле године прешао из треће у прву категорију, када је реч о квалитету ваздуха, и даље постоје бројни проблеми, али који се могу превазићи уз адекватне мере.

Фото: Марко Пудић