U Kulturnoj stanici Liman počinje sa radom Omladinski centar


Na Međunarodni dan mladih, 12. avgusta, u Kulturnoj stanici Liman u Kreativnom distriktu simbolično je otvoren Omladinski centar OPENS.

liman opens

Omladinski centar OPENS, kojim će upravljati mladi, počeo je sa radom u Kulturnoj stanici Liman, koja pripada mreži kulturnih stanica u Novom Sadu, kao deo projekta Novi Sad – Evropska prestonica kulture.

Mreža kulturnih stanica, razvijena u okviru projekta Novi Sad – Evropska prestonica kulture, temelji se na principu zajedništva, u kom svaki od tih prostora čuva svoj identitet. Međutim, značaj mreže kulturnih stanica ne treba posmatrati samo na lokalnom nivou, već treba gledati i širu sliku, a to je upravo činjenica da ovi prostori već doprinose i drugim privrednim grana, kao što je turizam, čak i uprkos pandemiji koja nas je zadesila”, rekao je Nemanja Milenković, direktor Fondacije “Novi Sad – Evropska prestonica kulture”.

Omladinski centar OPENS predstavlja rezultat zajedničkog 20-godišnjeg kontinuiranog rada i saradnje mladih, njihovih udruženja i Grada Novog Sada na unapređenju položaja mladih, a koji je prepoznat i nagrađen prestižnom titulom Omladinske prestonice Evrope Novi Sad 2019 – OPENS.

Ideja je da imamo multifunkicionalni, namenski prostor za mlade, koji radi po unapred definisanim standardima, a po principu one stop shop metodologije. Prostor u kome se može realizovati nekoliko aktivnosti istovremeno, koji je tehnički opremljen, a u kome rade omladinski radnici i aktivisti, prostor koji je otvoren i pristupačan za sve. Mesto gde su svi dobrodošli, ali i mesto koje je spreno da izađe van svojih okvira, kojim upravljaju omladinske organizacije i organizacije za mlade, mladi u partnerstvu sa donosiocima odluka. To je zapravo ideja kojoj stremimo preko 20 godina„, izjavio je Vukašin Grozdanović, koordinator Omladinskog saveza udruženja „Novi Sad omladinska prestonica Evrope – OPENS“.

Posle obraćanja Vukašina Grozdanovića i Nemanje Milenkovića usledila je simulacija radnog dana u Omladinskom centru OPENS, gde su svi prisutni imali priliku da se upoznaju sa predstavnicima omladinskih organizacija, organizacijama za mlade i institucijama kulture i njihovim programima.

Ovo je prostor koji ćemo mi, kao Savez studenata Medicinskog fakulteta rado koristiti za podizanje svesti o značaju oralne higijene, kao i razgovorima o drugim zdravim životnim stilovima. Ovo je prilika da se družimo, učimo jedni od drugih i umrežavamo se, kako bismo svi zajedno, poboljšali položaj mladih u društvu“, dodao je Miloš Bugarčić, ispred Saveza studenata Medicinskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu.

Veče je upotpunio bogat muzički program i nastupi bendova Buč Kesidi, Tri kapljice, kao i DJ Miles High.

Događaj je realizovan u skladu sa važećim epidemiološkim merama koje su trenutno na snazi na teritoriji Republike Srbije.

 

Foto: V. Veličković