У Културној станици Лиман почиње са радом Омладински центар


На Међународни дан младих, 12. августа, у Културној станици Лиман у Креативном дистрикту симболично је отворен Омладински центар ОПЕНС.

liman opens

Омладински центар ОПЕНС, којим ће управљати млади, почео је са радом у Културној станици Лиман, која припада мрежи културних станица у Новом Саду, као део пројекта Нови Сад – Европска престоница културе.

Мрежа културних станица, развијена у оквиру пројекта Нови Сад – Европска престоница културе, темељи се на принципу заједништва, у ком сваки од тих простора чува свој идентитет. Међутим, значај мреже културних станица не треба посматрати само на локалном нивоу, већ треба гледати и ширу слику, а то је управо чињеница да ови простори већ доприносе и другим привредним грана, као што је туризам, чак и упркос пандемији која нас је задесила”, рекао је Немања Миленковић, директор Фондације “Нови Сад – Европска престоница културе”.

Омладински центар ОПЕНС представља резултат заједничког 20-годишњег континуираног рада и сарадње младих, њихових удружења и Града Новог Сада на унапређењу положаја младих, а који је препознат и награђен престижном титулом Омладинске престонице Европе Нови Сад 2019 – ОПЕНС.

Идеја је да имамо мултифункиционални, наменски простор за младе, који ради по унапред дефинисаним стандардима, а по принципу one stop shop методологије. Простор у коме се може реализовати неколико активности истовремено, који је технички опремљен, а у коме раде омладински радници и активисти, простор који је отворен и приступачан за све. Место где су сви добродошли, али и место које је спрено да изађе ван својих оквира, којим управљају омладинске организације и организације за младе, млади у партнерству са доносиоцима одлука. То је заправо идеја којој стремимо преко 20 година”, изјавио је Вукашин Гроздановић, координатор Омладинског савеза удружења „Нови Сад омладинска престоница Европе – ОПЕНС“.

После обраћања Вукашина Гроздановића и Немање Миленковића уследила је симулација радног дана у Омладинском центру ОПЕНС, где су сви присутни имали прилику да се упознају са представницима омладинских организација, организацијама за младе и институцијама културе и њиховим програмима.

„Ово је простор који ћемо ми, као Савез студената Медицинског факултета радо користити за подизање свести о значају оралне хигијене, као и разговорима о другим здравим животним стиловима. Ово је прилика да се дружимо, учимо једни од других и умрежавамо се, како бисмо сви заједно, побољшали положај младих у друштву“, додао је Милош Бугарчић, испред Савеза студената Медицинског факултета Универзитета у Новом Саду.

Вече је употпунио богат музички програм и наступи бендова Буч Кесиди, Три капљице, као и ди-џејa Miles High.

Догађај је реализован у складу са важећим епидемиолошким мерама које су тренутно на снази на територији Републике Србије.

 

Фото: В. Величковић