Proslava Međunarodnog dana volontera


Dan volontera tradicionalno se obeležava svake godine 5. decembra. To je najvažniji dan za sve volontere na svetu i zbog toga su lokalni volonteri, zajedno sa volonterima iz regiona (učesnici volonterske razmene preko programa „Route WB6”) odlučili da ga obeleže prigodnim aktivnostima na više lokacija.

Prva aktivnost odžana je ispred Fondacije „Novi Sad Evropska prestonica kulture”, gde su bili deo simboličnog okretanja brojeva, koji označavaju dane do začetka godine Novog Sada kao Evropske prestonice kulture. Takođe, volonteri su ugošćeni i u prostorijama Fondacije, gde su se upoznali sa radom iste.

Nakon toga, volonterske grupe obišle su OŠ „Jovan Popović”, gde su posadili stabla prijateljstva i učenicima škole predstavili aktivnosti Novosadskog Volonterskog Servisa. Takođe, dodeljene su i simbolične medalje učenicima u čast obeležavanja ovog praznika, a ujedno i kao poziv za učešće u aktivnostima NVS-a.

Finalna aktivnost događaja bila je konferencija u Kulturnoj stanici Liman, gde je, u društvu medija, partnerskih volonterskih organizacija i korisnika volonterskih aktivnosti, predstavljen dosadašnji rad NVS-a. Održana su i dva inspirativna govora regionalnog volontera Adrijana Zale i lokalne volonterke Nikoline Trivunić, koji su podelili svoja volonterska iskustva, ali i pozvali prisutne mlade posetioce da se priključe budućim volonterskim aktivnostima.

Kao simbol zajedništva i održavanja konekcije između mladih korisnika volonterskih aktivnosti, Bojana Kvrgović, asistent koordinatora NVS-a i Vojislav Prkosovački, koordinator NVS-a, održali su kratke govore zahvalnice i dodelili volonterima simbolične nagrade za sva dosadašnja zalaganja.

Dan volontera je deo redovnih aktivnosti projekta „EDU NET” koji sprovodi OPENS, uz podršku Regionalne kancelarije za saradnju sa mladima „RYCO”.

Foto: Vladimir Veličković