Прослава Међународног дана волонтера


Дан волонтера традиционално се обележава сваке године 5. децембра. То је најважнији дан за све волонтере на свету и због тога су локални волонтери, заједно са волонтерима из региона (учесници волонтерске размене преко програма „Роуте WБ6”) одлучили да га обележе пригодним активностима на више локација.

Прва активност оџана је испред Фондације „Нови Сад Европска престоница културе”, где су били део симболичног окретања бројева, који означавају дане до зачетка године Новог Сада као Европске престонице културе. Такође, волонтери су угошћени и у просторијама Фондације, где су се упознали са радом исте.

Након тога, волонтерске групе обишле су ОШ „Јован Поповић”, где су посадили стабла пријатељства и ученицима школе представили активности Новосадског Волонтерског Сервиса. Такође, додељене су и симболичне медаље ученицима у част обележавања овог празника, а уједно и као позив за учешће у активностима НВС-а.

Финална активност догађаја била је конференција у Културној станици Лиман, где је, у друштву медија, партнерских волонтерских организација и корисника волонтерских активности, представљен досадашњи рад НВС-а. Одржана су и два инспиративна говора регионалног волонтера Адријана Зале и локалне волонтерке Николине Тривунић, који су поделили своја волонтерска искуства, али и позвали присутне младе посетиоце да се прикључе будућим волонтерским активностима.

Као симбол заједништва и одржавања конекције између младих корисника волонтерских активности, Бојана Кврговић, асистент координатора НВС-а и Војислав Пркосовачки, координатор НВС-а, одржали су кратке говоре захвалнице и доделили волонтерима симболичне награде за сва досадашња залагања.

Дан волонтера је део редовних активности пројекта „ЕДУ НЕТ” који спроводи ОПЕНС, уз подршку Регионалне канцеларије за сарадњу са младима „RYCO”.

Фото: Владимир Величковић